Select Page

Social Media in de Horeca: 7 Do’s en 7 Don’ts

Feb 27, 2017Content Marketing, Online Marketing, Social Media, Social Media Marketing

Social media in de horeca

DO

1. Storytelling

Vertel verhalen i.p.v. ‘goedkope’ marketing praatjes. Zo betrek je de gasten bij je bedrijf op een leuke en interessante manier.

2. Wees actief

Eén of twee keer per week iets plaatsten op bijvoorbeeld Facebook is niet voldoende om jouw bedrijf ‘in the picture’ te spelen. Zorg voor dagelijkse content.

3. Snelheid is geboden

Het is belangrijk snel te reageren op commentaar (zowel positief als negatief). Hiermee laat je (potentiële) gasten zien dat u ze serieus neemt en voor ze klaar staat.

4. Betrek anderen erbij

Vertel niet alleen je eigen verhaal maar ook dat van anderen. Het kan geen kwaad, je wordt er zelfs beter van, als je een nieuwtje over een bedrijf om de hoek, je leveranciers of zelfs de concurrent deelt met jouw publiek.

5. Gebruik visuele content

Eén plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden.

6. Durf te lachen

Humor is iets universeels en trekt altijd (mits niet misplaatst of beledigend) de aandacht op een goede manier. Je hoeft natuurlijk niet de hele tijd de lolbroek uit te hangen maar een grapje of grappige reactie legt je geen windeieren!

7. Ben origineel

Zorg voor zoveel mogelijk unieke content en wees geen ‘copycat’. Dat maakt jouw bedrijf echt en is ook qua SEO (zoekmachine optimalisatie) een flinke stap in de juiste richting.[br][br]

social media horecaDON’T

1. Verkopen

De meeste mensen op social media zitten niet te wachten op reclame. Probeer dus niet alleen maar verkoop praatjes te houden. Natuurlijk, als je een bijzondere actie of aanbieding hebt laat dit dan weten, alleen niet drie keer per dag een week lang. En zorg voor voldoende andere (niet sales gerelateerde) content er omheen.

2. Te veel tegelijk

Het is belangrijk om actief te zijn maar het moet niet op spam gaan lijken. Plaats dus niet vijf updates binnen een uur op Facebook want dan is de kans groot dat mensen heel hard weglopen. Verspreid het over de dag/week en probeer te bedenken wanneer/hoe laat jouw publiek online is.

3. Focussen op positieve reacties

Richt je niet alleen op de positieve reacties op jouw content, de negatieve zijn misschien nog wel belangrijker en mogelijk ook schadelijk als je daar niet op een correcte manier op reageert.

4. Val niet in herhaling

Probeer een beetje creatief te zijn met je reacties. Steeds hetzelfde antwoord zoals bijvoorbeeld ‘dank u wel’ onder elk positief commentaar is geen toonbeeld van creativiteit. Geef iedereen het gevoel dat je ze persoonlijk bedankt.

5. Foute spelling of zinsopbouw

Als je wilt dat jouw bedrijf kwaliteit uitstraalt dan zijn spelfouten of kromme zinnen geen goed idee. Neem iets langer de tijd om je teksten te controleren. Mocht het er toch doorheen glippen verbeter het dan alsnog z.s.m.

6. Automatisering

Gebruiken van social media tools is heel verstandig en handig mits je ze voor de juiste doeleinden gebruikt (analyse, planning, overzicht). Als je het inzet om alles te automatiseren d.m.v. bijvoorbeeld RSS feeds, auto-follow of auto-reply bent je helemaal verkeerd bezig. Jouw publiek heeft dit zo door en zal dit niet op prijs stellen. Behalve natuurlijk als ze graag met een robot praten!

7. Je gasten in de steek laten

Social media voor bedrijven is commitment! Je doet de deur van jouw bedrijf ook niet dicht zonder het bordje gesloten om te draaien en de openingstijden duidelijk te vermelden. Probeer zo consistent mogelijk te zijn met je content (hoeveelheid, tijd en inhoud) en laat bijvoorbeeld weten wanneer je hier van af wijkt. ‘Wij zijn dit weekend heel erg druk met een groot evenement en zijn pas maandag weer bereikbaar via Facebook’.

Hulp nodig bij je online marketing? Neem dan even contact op.

 

[ssba]

MEER TIPS

Noordeindseweg 17
2651 LD Berkel en Rodenrijs

06 – 24 90 41 77
patrick@socialgatto.nl

KvK: 27378337